Черноморец – курортно селце за средностатистически семейства.

21.08.2010
Мини плажчето на Черноморец

Мини плажчето на Черноморец

Там някъде на двайсетина километра от Бургас се е сгушило малкото черноморско курортче от народен тип. Засенчено от близоста на Созопол, Черноморец все пак е намерил своето място в туристическия бизнес. Селцето си има своя чар, малко и уютно… романтика и идилия. Близо е до Бургас и се стига лесно. Цените са ниски и по джоба на всеки спестил някой лев от мижавата заплата и заделил за 5 дена морски геройства. Изобилие от кръчми една до друга, скари, пилета на грил, дюнери, катми, закуски. Разбира се ако очаквате невероятни кулинарни изживявания ще си останете само с надеждите. Кухнята е простовата и съобразена с желанието на масовката. Ниски цени = непрофесионални готвачи, не се надявайте да останете очаровани от това което се предлага по ресторантите. Все пак става за гладни хора.

Нека паркираме колата и се разходим из селцето да видим какво ще открием.
Е в силния летен сезон паркирането се оказва невероятна трудност в тесните улички… но след 10-15 минутна обиколка намираме място на около 500 метра от центъра в позабутан сокак. Паркирваме на тротоара, излизам от колата и правя няколко крачки напред назад изпъчил гордо широки рамене с поглед казващ: Ако някой местен абориген посмее да ми спука гумата затова че съм му паркирал пред оградата – ЩЕ СИ ПАТИ!
Запътваме се към МЕГДАНА на селото / или Градче / виждаме няколко железарийки и разбира се дюкянчета пълни с мазила, очила, шапки и надуваеми дюшеци с приятна надценка, която те кара да се чувстваш идиот ако не си си купил всичко преди да тръгнеш към морето. Точно където започва улицата която води към плажа виждаме че дори има и безплатен паркинг, жалкото е че е само за 7-8 коли и разбира се е абсурд да си помислите  че ще успеете да се вредите там особенно през деня. Виждаме и малко дюкянче с поточна линия за малки пици по 2 лева изглеждащи страхотно, носталгичните чувства се допълват и от старата машина за сокче с цени от 30 стотинки за малка чашка. Разбира се веднага си купуваме по една пареща пица и чаша сокче от машината която е може  би мой набор. Даваме петолевка с  благ поглед и с големи надежди захапваме голяма хапка…  разбира се идиличните чуства веднага са издухани  като плажен чадър от созополско торнадо.
Казваме си майната му и хвърляме пиците с надеждата някой помияр  да не е толкова претенциозен като нас и да им се израдва. Подминаваме първите катми защото мургавата продавачка не ни вдъхва доверие. Може би заради 2-те циганета покрай нея и циганина който и крещеше и посягаше да я хване за гушата в лек семеен скандал, но не успяваме да устоим на вторите където леко плешив бледолик чичко ни гледа с очакване. След опита ни с пиците решаваме да действаме по-предпазливои си поръчваме само една.
Още докато я приготвя съжалихме. Стана просто една голяма палачинка. Как да е  не беше ужасна. :)  Неможахме да пропуснем  и дюнерите. Едно цигане ни направи дюнер за 3.99 и разбира се ни разби илюзиите като си облиза палеца за да  раздели наилоновата торбичка за да ни сложи „нивироятния“ дюнер в нея.  Пиленце на грил също не пропуснахме да си вземем за 8 лева, като в цената влиза и неускубаната перушина и това ни отказа за близкия един месец да си купуваме бързи храни.

Ресторанти в Черноморец

Ресторанти в Черноморец

Разбира се вечерта обиколихме заведенията. Седнахме в едно много препоръчвано заведение „Кондрос“ четохме за него в нета и нямаше как да пропуснем. Добро впечатление правят костюмите на персонала им. Доста хора се спираха да се снимат с тях. Цените бяха доста добри.

Поръчахме си:
пилешка супа 0,95 лв
Свинска пържола с гъбен сос за 6 лв
Сафрид пържен за 3,50
Салати безалкохолни и подобни

Пържолата… ми биваше не че беше хубава, но очаквах да е по зле.
Сафрида ме очарова, както и в следващото заведение това беше най- хубавото  ястие.  Салатата макар и добра като външен вид  и размер можеше да е по свежа. Супата  имаше повече спагети в нея отколкото пиле. Като цяло не беше ужасно, но не бихме седнали отново там.

За лош късмет сервитьора ни беше нещо болнав и сополив и си понакисна палеца в супата докато ни я носеше :) .
В едно заведение по-надолу красиво на външен вид „Панорама“  нещата не бяха много по-различни.

Като цяло можем да обощим че за по непретенциозни клиенти цените и качеството на храната са ЗАДОВОЛИТЕЛНИ! Особенно за типа хора посещаващи този район. Предимно семейства с деца със ниски доходи. Развесели ни случка  на съседната маса. Седнали две семейства с деца хапнаха сръбнаха и на тръгване си поискаха да им сложатв „пликчи“ половината им останала порция цаца. Персонала по заведенията не беше много приятен. Не бяха и нелюбезни, но не бяха и на висота. Не им се сърдя. В по голямата си част персонала беше от млади хора дошли да поработят на морето лятото, но мисля че ако искаш да изкарваш пари и бакшиши за сезона, Черноморец не е най-правилния избор.

През седмицата не е претъпкано с хора. Лудницата става петък, събота и неделя. Весело е да слушаш всякакви диалекти, мекане и вакане и уакане. Селската реч се лееше брутално и обилно от всякъде. приехме това за екзотичен аксесоар към гостите на Курортното селище :) .
За плажа на Черноморец няма какво да се каже. Ако сте турбо социален тип и обичате препълнените плажове, значи сте на точното място. Плажът е мини-мини :)  трудно ще си сложите кърпа, без единия и край да се застъпва с тази на комшиите.  Разбира се винаги можете да отскочите до съседните по-големи плажове  на север и юг.

За последно няма как да не споменем магазините. Разбира се цените са високи за хранителните стоки. Интересно впечатление направи в един нов почти маркет, машинките за контакт на Райд против комари. Навсякъде можете да ги намерите като в опаковката има една машинка + една подарък. Но в този магазин бяха махнали промоционалните лепенки на български за 1+1 и си бяха извадили втората машинка :) . Не че не пишеше на английски, но е важен жеста:) – Нека да върви бизнеса. Да не са отворили магазина да ни правят подаръци а…

Стаичка на лятна примоция

Стаичка на лятна примоция

Та така, ако искате селска идилия, претъпкан плаж и евтина, но кофти кухня- ЗАПОВЯДАЙТЕ . Сигурен съм че бабите с табели квартири които дремят покрай пътя  и автогарата им ще висе израдват на спестените левчета за евтина почивка.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (4 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: +1 (from 5 votes)
Черноморец – курортно селце за средностатистически семейства., 5.5 out of 10 based on 4 ratings
Add This! Blinkbits Blinklist Blogmarks BlogMemes BlueDot BlogLines co.mments Connotea del.icio.us de.lirio.us Digg Diigo DZone Facebook FeedMeLinks Folkd.com Fleck Furl Google Google Reader icio.de IndianPad Leonaut LinkaGoGo Linkarena Linkter Magnolia Mister Wong MyShare Ask.com MyStuff Ask.com Yahoo! MyWeb Netscape Netvouz Newsgator Newsvine Oneview.de RawSugar reddit Rojo Segnalo Shadows Simpy SlashDot Smarking Sphere Spurl Startaid StumbleUpon TailRank Technorati ThisNext yigg.de Webnews.de ReadMe.ru Dobavi.com Dao.bg Lubimi.com Ping.bg Pipe.bg Svejo.net Web-bg.com Plugin by Dichev.com

4 Responses to Черноморец – курортно селце за средностатистически семейства.

 1. Mean on 02.06.2011 at 16:03

  Много тенденциозно е написана статията. Това може да се кажа за абсолютно всеки един от бг. курортите. Да не говорим за места като Приморско, Китен, или пък прехваленият Луксозенец.

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 4.0/5 (1 vote cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +1 (from 1 vote)
 2. OBERON on 12.07.2011 at 21:33

  Аааа мирси, аз си нося…

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: -1 (from 1 vote)
 3. Петър on 06.05.2012 at 17:24

  Сериозни проблеми имаш приятел.Черногледа ти е за завиждане!Ако искаш не-простовата кухня или не-просто катми,що не се спря например в Созопол,а влезе в Черноморец?финанситети куцат май а,и не отговарят на завишените ти изисквания?Тук в Черноморец до гуша ни е дошло от комплексирани,претенциозни и бедни гражданчета,които не знаят как да си изкарат добре и постоянно търсят под вола теле.Зашо например не се отби в Санта Марина,преди Созопол?Там щеше да си задоволиш всяка една претенция.Щеше да си намериш лесно място за паркиране,без опасност някой абориген да ти спука гумите!Заплатката не стига нали?Затова търсиш нещо ефтинко,квартира за 10 кинта със всички екстри.Просто не знам наистина как някой абориген не ти е запалил подметките!

  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VA:F [1.9.22_1171]
  Rating: +4 (from 4 votes)
 4. OBERON on 26.06.2012 at 11:21

  В голяма грешка си, но все пак, не искам да ти съсипвам моралните ценности и личното достойнство с пояснения какво имам и преди колко петилетки за последно съм ходил на нощувка за десетина лева:)
  Все пак ти си бизнесмен човек, ако нямаш самоувереност в собствените си разсъждения, няма да ти върви и бизнеса с акумулаторите:), затова и ще ти спестя подробностите кой и колко има…
  Бедните граждани са си ваш проблем, не мога аз да ви реша финансовите проблеми на цялото село, НО С ТОВА КОЕТО ПРЕДЛАГАТЕ В СЕЛОТО, няма как да се надявате, да се напълни с лъскави бизнесмени и милионерчета нали… Помисли трезво и пак прецени не съм ли прав, без да мислиш като селянин от черноморец, погледни на нещата глобално, не бъди поредния тесногръд еснаф с диалект.

  Не може да продаваш банички и мекици и да си недоволен че идват бедни и комплексирани гражданчета нали…

  Защо не пробваш тази година да слагате в мекиците и кифлите чер хайвер и трюфели и да чакаш вип клиенти :) Опитай, и после сподели…

  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: 0.0/5 (0 votes cast)
  VN:F [1.9.22_1171]
  Rating: +2 (from 2 votes)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


× 3 = 6

КАТЕГОРИИ

 • Няма категории

Страници

eXTReMe Tracker